Hundeoppdrett – mote, dyreplageri og skatteunndragelse

Det finnes et stort utvalg av hundeoppdrettere i Norge. Selvsagt mange seriøse aktører, men nå dessverre også uetisk oppdrett og manglende innrapportering til skattemyndighetene. Enkelte tjener enorme summer på dette området.

Tar man f.eks. Chihuahua, så benyttes denne ofte som utstillingshund og selskapshund. De siste årene har Chihuahua også blitt et statussymbol for mange, noe som har medført at prisen på denne hunderasen er blitt presset opp av oppdrettere.

Økt pris fører også til at flere oppdrettere kommer på banen, både seriøse og useriøse. Dessverre foregår mye uetisk oppdrett av denne rasen. Rubrikksider som Finn.no overfylles av oppdrettere som tjener enorme summer på både denne rasen, samt en rekke andre. Mange av disse har verken et eget foretak eller et organisasjonsnummer, slik at store inntekter for staten uteblir.

En Chihuahua-valp selges fra rundt 4.000,- og opp til 20.000,- med stamtavle. Premierte hunder ligger som oftest enda høyere i pris.

Skatteunndragelse på hundeopprett

Skatteunndragelse på hundeopprett

Hva tjener så en oppdretter årlig på dette området?
Ett kull med 4-5 Chihuahua med stamtavle gir ca. 70-100.000,- Vurderer man utifra rubrikkannonser, så har mange av oppdretterne flere kull med en rekke hunderaser, hvilket betyr at en årlig inntjening vil ligge på flere hundretusen kroner, og det vil dreie seg om millionbeløp for de som driver enda mer aktivt.

Skatteetaten har fortsatt ikke foretatt seg noe på dette området, noe som ville vært meget positivt for å sikre de fleste hunderaser en god og verdig oppvekst.

Chihuahua-interessen har tatt av de siste årene, og det er viktig å være kritisk når man velger oppdretter, slik at man vet at oppdrett av rasen har vært forsvarlig.

Jeg ønsker alle dyr en trygg og god oppvekst.

Per-Espen Kindblad / perespen.com

Legg igjen en kommentar