Nå kaster flere seg på – for å kaste ut

NorgesGruppen dropper flere hundre varer som ikke gir god nok lønnsomhet, samtidig som noen nye varer blir å finne i hyllene.

Vi kjenner vel alle til Rema 1000s bestevennstrategi, som handler om å ta bort like varer, men det innebærer også at de skal ha inn nye (men selvsagt mange færre varer).

NorgesGruppen bytter nå ut varer de selger for lite av, og Rema 1000 har ifølge Finansavisen brukt plass i hyllene som en del av prisforhandlingene med leverandørene, i tillegg til bestevenn-strategien.

Gjennom bestevenn-strategien sier Rema at de over tid skal redusere antall større leverandører for å oppnå bedre betingelser, samtidig som de åpner for flere regionale og lokale leverandører.

Hva er egentlig forskjellen mellom Rema og NorgesGruppen sin agenda?
I utgangspunktet ingen. Tanken for begge er å produsere varer billigere (med egen merkevare), og da sitte igjen med en enda høyere fortjeneste. Antall leverandører skal ned – og her vil kun leverandører som gir gode rabatter og som har de riktige varene bli vurdert. Viktig å merke seg er at leverandører som har varer kundene ønsker seg i fremtiden, vil bli prioritert, og avtalene som forhandles skal presse prisene ytterligere. Matvarebransjen er grådige, ønsker stadig å øke egen fortjeneste – og i denne bransjen er det makten som styrer.

Hvordan øker man fortjenesten uten at kundegruppen vokser? Jo, man tar kun inn varer som gir høyest verdi for virksomheten. Leverandører blir satt opp mot hverandre og prisene presses i et ledd som ikke gir kundene noen fordeler. Det er fortsatt butikkene som sitter med gullkortet, til tross for kundekort og apper som kun er ment for å sikre at butikken tar vare på de faste kundene. «Priskrig» er kun et begrep skapt av bransjen selv for å «hype» bestemte varer – «lure» kundene til butikkene, men i utgangspunktet gir dette ingen besparelse for forbrukerne.

Per-Espen Kindblad / perespen.com

 

Legg igjen en kommentar